Call us now:
Wat komt er allemaal bij kijken?
Er komt veel kijken bij het regelen van een nalatenschap, of dit nu gaat om het afwikkelen na een overlijden of het voorbereiden tijdens het leven. Daarom hebben wij de belangrijkste thema’s voor je uitgewerkt. Klik hieronder op de + om meer informatie te lezen.
Belangrijke informatie over nalatenschappen overzichtelijk op een rij
Na je overlijden worden je bezittingen en schulden verdeeld onder je erfgenamen.
- Met een testament
Als je een testament hebt gemaakt, heb je zelf bepaald wie je erfgenamen zijn. - Zonder testament
Heb je geen testament, dan bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn.
Erfgenamen volgens de wet
De wet verdeelt erfgenamen in vier groepen:
- Partner, kinderen en/of hun afstammelingen
- Ouders, broers, zussen en hun afstammelingen
- Grootouders en hun afstammelingen
- Overgrootouders en hun afstammelingen
Deze groepen volgen elkaar op. Let op: Onder “partner” wordt alleen een gehuwde of geregistreerde partner verstaan. Een samenwonende partner wordt hier niet automatisch onder gerekend.
De executeur is verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap en wordt benoemd via een testament. In het testament worden de taken en bevoegdheden van de executeur beschreven.
Een van de belangrijkste taken van de executeur is het opstellen van een boedelbeschrijving, waarin alle bezittingen en schulden van de overledene worden opgenomen. Daarnaast moet de executeur de erfgenamen op de hoogte houden van belangrijke zaken en rekenschap geven van het beheer dat hij voert.
Soms is de executeur alleen verantwoordelijk voor de uitvaart, waarna de erfgenamen zelf de nalatenschap moeten afwikkelen. De erfgenamen kunnen er echter ook voor kiezen om een volmacht te geven aan een RegisterExecuteur, zoals Wiersma Nalatenschapsbeheer, om namens hen de nalatenschap af te wikkelen.
Let op: Een executeur is niet verplicht om de benoeming te aanvaarden.
Het afwikkelen van een nalatenschap vereist dat juridische, administratieve, financiële en fiscale zaken worden geregeld.
Als er een executeur is, neemt deze de afwikkeling op zich. Zonder executeur moeten de erfgenamen gezamenlijk beslissingen nemen. Erfgenamen kunnen Wiersma Nalatenschapsbeheer volmacht geven om de nalatenschap namens hen af te wikkelen, zodat zij ontzorgd worden.
Erfbelasting is de belasting die erfgenamen moeten betalen over wat zij ontvangen uit een nalatenschap. Het bedrag dat betaald moet worden, is afhankelijk van de waarde van de nalatenschap en de relatie tussen de erfgenaam en de overledene. Ook als iemand een legaat of uitkering uit een levensverzekering ontvangt, kan erfbelasting verschuldigd zijn.
Voor vrijstellingen 2024: Klik hier
Voor tarieven: Klik hier
Besparing op erfbelasting
Het is mogelijk om erfbelasting te besparen door:
- De WOZ-waarde van je woning te verlagen
- Een slim testament op te stellen
- Tijdens je leven schenkingen te doen
- Je huwelijksvoorwaarden te laten controleren op fiscale gevolgen
Het afwikkelen van een nalatenschap kan helaas soms leiden tot conflicten tussen erfgenamen.
Een manier om conflicten te voorkomen is het benoemen van een executeur. Soms is het inschakelen van een neutrale, onafhankelijke deskundige de beste oplossing. Als er geen executeur is, moeten de erfgenamen het samen eens worden. Worden zij het niet eens, dan zijn er twee oplossingen:
Mediation
Mediation is een minder drastische oplossing. Erfgenamen zoeken samen met een mediator naar een oplossing. Dit vereist wel dat de erfgenamen bereid zijn samen te overleggen. De uitkomst is bindend.
Verdeling door de rechter
Als de rechter de nalatenschap verdeelt, hebben de erfgenamen geen zeggenschap meer over de verdeling. Dit is een ingrijpende en kostbare oplossing.
In onze digitale wereld is het belangrijk om ook je digitale nalatenschap te regelen. Wat gebeurt er met je online accounts, sociale media en digitale gegevens na je overlijden? Hebben je nabestaanden toegang als ze de wachtwoorden niet kennen? Zorg ervoor dat ook je digitale nalatenschap wordt afgewikkeld.
Bij een digitale nalatenschap kun je denken aan:
- Je computer, laptop of telefoon
- Je lidmaatschap bij sociale netwerken zoals Facebook of LinkedIn
- Je e-mailaccounts zoals Gmail of Outlook
- Foto’s die je in de cloud bewaart
- Je eigen website
- Online tegoeden, zoals bij PayPal
Over Stichting RegisterExecteur
Stichting RegisterExecuteur is een landelijk opererende organisatie die gespecialiseerd is in de zakelijke en financiële voorbereiding en afwikkeling van nalatenschappen. Alle RegisterExecuteurs hebben een gedegen juridische en fiscaalrechtelijke opleiding gevolgd en hebben een ruime werkervaring.
Bij de uitoefening van de werkzaamheden kunnen de RegisterExecuteurs een beroep doen op de Expertisedesk van de centrale organisatie. De Expertisedesk zorgt er ook voor dat de RegisterExecuteurs altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.